Novosti

5. Oktobar SVJETSKI DAN NASTAVNIKA

 

U Bosni i Hercegovini i svijetu se obilježava Svjetski dan prosvjetnih radnika, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora.
UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu prosvjetnih radnika. U BiH se ovaj datum obilježava od 1999. godine.

Na Svjetski dan prosvjetnih radnika podsjećamo se na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece. Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija. To je umjetnost razvijanja dječjeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.

Prema UNESCO-u, Svjetski dan prosvjetnih radnika je prilika da se pokaže da je rad profesora prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Taj dan također je dobra prilika da se interes javnosti usmjeri na ulogu profesora širom svijeta i na njihovu važnost u društvu.

Širom svijeta na ovaj datum govori se o nezahvalnoj poziciji profesora, problemima s kojim se svakodnevno susreće u radu, o nepovoljnim uslovima rada nastavnika, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći.

Svjetski dan prosvjetnih radnika, posvećen je esencijalnoj ulozi učitelja, nastavnika, profesora u pružanju relevantnog i odgovarajućeg znanja djeci, omladini i odraslima.

S poštovanjem Novinarska sekcija !!

Hvala !

 

 

 

 

 

O nama

Osnovna škola u Blažuju je počela sa radom davne 1931. godine i to s odjeljenjem koje se vodilo kao sastavni dio škole u Hadžićima. Sve do agresije na BiH (1992.-1995.) škola nosi naziv po narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Gliši Jankoviću.
Po okončanju rata i reintegracijom općine Ilidža, odlukom Prelaznog općinskog vijeća Ilidža od 5. jula 1996. godine, promijenjeni su nazivi svih osnovnih škola na području općine Ilidža. Novi nazivi su dati prema redoslijedu izgradnje škola, tako da je naša škola dobila ime "Sedma" i kao takva počinje s radom u septembru 1996. godine.

Kontaktirajte nas!

Blažuj 118

71 215 Blažuj

Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 761 630

Fax:+387 33 761 631

Email:sedma.os@bih.net.ba