Novosti

Previous Next

PLANINARSKO DRUŠTVO „ FASTO“ Sarajevo

01.04.2019.- 02.04.2019.godine- Učenici četvrtih razreda naše škole postali su članovi Planinarskog društva „ Fasto“ iz Sarajeva. Kao članovi Fasta na proljetnom raspustu su posjetili planinarski dom društva na Ormanju i tu su proveli dva nezaboravna dana.
 Autobusom su u ponedjeljak stigli do Pazarića u pratnji svojih učitelja Dževada Bašića i Hajrudina Neradina. Od Pazarića su sa profesoricom tjelesnog odgoja Elminom pješačili do doma na Ormanju ( oko 2 km). Smjestili su se u dom i poslije kratkog odmora počeli sa aktivnostima u adrenalin parku, gdje su uz pomoć profesorice naučili savladavati prepreke na poligonu, koje nisu bile nimalo jednostavne, ali za učenike veoma zanimljive, jer su ih uspješno savladavali i to u planinarskoj opremi. Tokom dva dana boravka učenici su naučili postaviti i šator, penjanjati se uz umjetnu stijenu, gađati pomoću sportskog luka i strijele u metu, povlačiti konopac po grupama, trčati u vrećama, a posebno su uživali u pripremanju hrane ( gdje smo imali tri grupe i to kuhare, servisere i grupu za pranje posuđa) i naravno usavršili higijenske navike. Poseban akcenat  je bio na razvijanju samostalnosti kod djece, bez prisustva roditelja, gdje su djeca pokazala da to i mogu.
Svoje zadovoljstvo planinarenjem su najviše pokazali na kraju kada su se izjasnili da bi željeli produžiti svoj boravak na Ormanju.
Zahvaljujemo se domaćinima  Osmanu, Nusreti, Hani i Mejri na gostoprimstvu i ljubaznosti, a posebno profesoru Elviru Kazazoviću i profesorici Elmini.

O nama

Osnovna škola u Blažuju je počela sa radom davne 1931. godine i to s odjeljenjem koje se vodilo kao sastavni dio škole u Hadžićima. Sve do agresije na BiH (1992.-1995.) škola nosi naziv po narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Gliši Jankoviću.
Po okončanju rata i reintegracijom općine Ilidža, odlukom Prelaznog općinskog vijeća Ilidža od 5. jula 1996. godine, promijenjeni su nazivi svih osnovnih škola na području općine Ilidža. Novi nazivi su dati prema redoslijedu izgradnje škola, tako da je naša škola dobila ime "Sedma" i kao takva počinje s radom u septembru 1996. godine.

Kontaktirajte nas!

Blažuj 118

71 215 Blažuj

Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 761 630

Fax:+387 33 761 631

Email:sedma.os@bih.net.ba