Novosti

Previous Next

Početak školske godine

I ove godine, kada se drveće počelo kititi svojim prvim zlaćanim lišćem, đacima su se okitile i sve škole u našem gradu.Trećeg septembra je  odzvonilo za  početak nove školske godine, početak nove avanture.  Nijemo školsko dvorište i naše škole je odjednom oživjelo, postalo košnica u kojoj su zujale usplahirene glavice o utiscima s putovanja, ljetnim igrama i simpatijama. Jedini koji su s knedlom u grlu posmatrali taj veseli žamor bili su đaci prvaci. Umjesto crvrnog tepiha, pred školom ih je dočekao šareni bosanski ćilim. Nesigurno koračajući po njemu u svojim novim tenisicama i cipelicama, naslućivali su da ih on odvodi u neku nepoznatu avanturu. Uplašeni su jer naslućuju da im se iza školskih vrata otvaraju milioni puteva koji će ih odvesti u igre s Petrom Panom, Herijem Poterom, Don Kihotom, u susret s egipatskim piramidama i faraonima, drevnim kraljevima i kraljicama, hemijskim elementima i čarobnim matematičkim formulama. Školska vrata i jesu prolaz u različite svjetove, a učitelji i nastavnici su vodiči koji  ukazuju na prave puteve i na to kako njima hoditi. Oni su tu da pomognu svojim đacima da pronađu svoje mjesto u bašti zvanoj SVIJET. Naša škola se neskromno može pohvaliti raznim savremenim tehničkim  čudima kojima raspolaže i koja su na usluzi učenicima i nastavnicima. Svakako su ona neophodna za  život i rad u  vremenu u kojem živimo te preduvjet  za prosperitet. Naša škola je moderna, savremena, „in“. Ipak, ispred nje je “prostrt“ tradicionalni bosanski ćilim koji će dočekivati i ispraćati svakog dana naše đake i biti im podsjetnik na ono ko su i šta treba da postanu. Podsjećat će ih svakog dana na to da imaju svoju kulturu i tradiciju koju trebaju čuvati i njegovati. Mnoge od njih će život odvesti na različite strane svijeta, ali trebaju znati da imaju dom kome se uvijek mogu i trebaju vratiti. Želimo da naši učenici postanu poznati književnici, spretni sportisti, uvaženi naučnici, vješti majstori i umjetnici , zapravo,  najviše od svega želimo da postanu dobri ljudi.

Sretan početak školske godine!

Novinarska sekcija

O nama

Osnovna škola u Blažuju je počela sa radom davne 1931. godine i to s odjeljenjem koje se vodilo kao sastavni dio škole u Hadžićima. Sve do agresije na BiH (1992.-1995.) škola nosi naziv po narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Gliši Jankoviću.
Po okončanju rata i reintegracijom općine Ilidža, odlukom Prelaznog općinskog vijeća Ilidža od 5. jula 1996. godine, promijenjeni su nazivi svih osnovnih škola na području općine Ilidža. Novi nazivi su dati prema redoslijedu izgradnje škola, tako da je naša škola dobila ime "Sedma" i kao takva počinje s radom u septembru 1996. godine.

Kontaktirajte nas!

Blažuj 118

71 215 Blažuj

Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 761 630

Fax:+387 33 761 631

Email:sedma.os@bih.net.ba